Een BKR-codering kan erg vervelende gevolgen hebben. De eerste jaren is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om nieuwe leningen af te sluiten, een hypotheek aan te vragen en/of bepaalde abonnementen of contracten af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde autolease contracten. Heb je eenmaal een eigen woning en een hypotheek, dan is er niets aan de hand. Je zult dan alleen in je huidige woning moeten blijven wonen, aangezien je geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten of je hypotheek kunt oversluiten. In bepaalde gevallen is het echter wel mogelijk om een BKR-codering ongedaan te laten maken. Lees verder hoe dat in zijn werk gaat. We informeren je o.a. ook over de geschillencommissie van het BKR.

BKR gegevens kloppen niet

Denk je dat je BKR-codering die je hebt ontvangen onterecht is? Je hebt onlangs je BKR gegevens opgevraagd en ontdekt tot je grote verbazing dat je een codering hebt ontvangen, waarvan je niets afweet. Wat kan je in zo’n geval doen? Het is sterk aan te raden om allereerst met de betrokken partij in overleg te gaan. Het BKR kan namelijk alleen de gegevens wijzigen indien deze partij daar om vraagt. Bij een onterecht verkregen BKR-registratie is de deelnemer altijd verplicht dit te corrigeren. Maar er zijn veel gevallen waarin de deelnemer denkt het aan het rechte eind te hebben. Wat kun je doen als er een geschil is en je er samen niet uitkomt? In zo’n geval kun je het probleem aankaarten bij de geschillencommissie van het BKR.

De geschillencommissie

De geschillencommissie is een onafhankelijke commissie met deskundigheid op elk front. Zij kunnen een geschil vanuit hun objectiviteit beoordelen. Allereerst gaan ze na of de betreffende kredietverstrekker zich wel aan de regels heeft gehouden. Belangrijk om te weten is dat de uitslag van deze commissie altijd bindend is. Met andere woorden: Je moet je altijd neerleggen bij deze uitspraak en je kunt dus niet in hoger beroep gaan.

BKR laten verwijderen door bedrijven

Via het internet wordt met regelmaat hulp aangeboden van bedrijven, die vertellen dat ze een BKR-codering ongedaan kunnen maken. Ze vragen behoorlijk wat geld voor deze diensten, terwijl deze bedrijven in feite precies doen wat jij ook kunt doen. Namelijk bezwaar aantekenen en nagaan of de kredietverstrekkende instantie alles volgens de regels heeft gedaan. Op de website van het BKR lees je hoe je dit zelf kunt doen. We raden je daarom ook aan om niet met dergelijke bedrijven in zee te gaan. Het BKR informeert consumenten kosteloos hoe men een registratie ongedaan kunt laten maken en zal, waar nodig, BKR- coderingen corrigeren.