Een negatieve BKR-codering krijgen is vervelend. U kunt geen hypotheek meer aanvragen, geen kredieten en/of leningen meer afsluiten maar u krijgt het ook nauwelijks voor elkaar om bijvoorbeeld GSM abonnementen af te sluiten, of vast internet. Al met al is het gewoon een blok aan het been, aan uw been. Maar wat als u niet zeker weet of u een negatieve BKR registratie hebt? Hoe kunt u erachter komen of u een codering hebt en welke?

Hoe te werk gaan

U kunt heel gemakkelijk checken of u geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie.
Gaat u naar uw eigen bank toe en neem een geldig legitimatiebewijs mee. Houdt er ook rekening mee dat u een klein bedrag betalen moet, als vergoeding voor de gemaakte kosten die de bank moet maken. De bankmedewerker geeft u een formulier, die u moet invullen en weer aan de balie kunt inleveren. Vervolgens zal de bank met uw gegevens een BKR check doen. U krijgt deze uitslag per post toegestuurd.

Beroep aantekenen

Hebt u de uitslag inmiddels al binnen en hebt u, daar waar u al bang voor was, een negatief BKR?
En is die, in uw ogen, ten onrechte gegeven? Dan kunt u in beroep gaan bij de geschillencommissie van het Bureau Krediet Registratie. Kijkt u op bkr.nl voor informatie hierover. U moet er wel rekening mee houden dat de geschillencommissie zelden een codering kwijtscheld. Alleen wanneer een instantie u niet tijdig heeft gewaarschuwd voor een codering, toen u een achterstand had. U moet namelijk altijd op tijd worden gewaarschuwd door instanties voor de negatieve gevolgen van een achterstand. Kijkt u wederom op de site van het BKR waaraan instanties moeten voldoen, alvorens ze u moeten aanmelden. Wij wensen u veel succes toe met de aanvraag. Tijdig betalen voorkomt achterstanden en negatieve coderingen.