Dit was een van de eerste betaalmiddelen in pasformaat, de creditkaart.Toen dit betaalmiddel nog in zijn kinderschoenen stond, was het hebben maar natuurlijk ook het gebruik daarvan eigenlijk alleen weggelegd voor de elite. Tegenwoordig is dat bijna omgedraaid. In 1988 is in Nederland de eerste creditcard uitgegeven door een Nederlandse bank. Trouwens, een creditcard van de bank
noemen we een bankcard. Deze bankcards worden in samenwerking met
creditcardmaatschappijen uitgegeven (Bijvoorbeeld Mastercard of VISA).

Het gebruik anno 2000

Hedendaags is de creditcard nog steeds een enorm populair betaalmiddel. U kunt gemakkelijk uw aankopen betalen wanneer u op vakantie bent, een bestelling op het internet doet en wanneer u een hotel wilt boeken. Het voordeel van een creditcard is dat u niet direct uw eigen geld uitgeeft en daarom, indien het nodig is, nog een buffer overhoud.

Hoeveel kunt u opnemen?

De limieten van dit betaalmiddel verschillen per maatschappij. Zo
begint een limiet al bij duizend euro en is tienduizend euro de maximale limiet voor een card. Deze creditkaarten kunt u ook als een soort lening zien; u betaalt immers met andermans geld op het moment van aankoop en betaalt later het uitgegeven geld terug. Daarbij komen ook de rente en ook de eventuele kosten voor de transactie. Daarom zijn banken dol op het verstrekken van dit soort leningen of kredieten.

Klantenkaart als lening

Ook sommige bedrijven bieden deze leningen aan. Deze doen dat bijvoorbeeld in de vorm van een klantenkaart, waarmee op rekening gekocht kan worden door de klant
bij het betreffende bedrijf. Aan het einde van de maand betaalt de klant het openstaande bedrag aan het bedrijf terug en hiermee is de rekening en/of de schuld voldaan. Wanneer er geen mogelijkheid is tot kopen op afbetaling, dan is de betreffende klantenkaart niet geldig als creditcard.

Geld lenen met creditcards moet u zorgvuldig doen. Geeft u echt niet meer uit dan wat er binnenkomt!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.