Voor meer dan zeventigduizend mensen met een eigen woning is het steeds moeilijker om de kosten voor hun hypotheek te blijven betalen. Dit zijn tienduizend woningbezitters meer dan gemeten vanaf het begin dit jaar. Het BKR (Bureau Krediet Registratie) heeft deze gegevens vorige week gepubliceerd. Al met al komt het neer op een stijging van maar liefst twintig procent. Het BKR gaat er van uit dat in totaal zesenzeventigduizend huiseigenaren aan het eind van het jaar grote problemen krijgt met het betalen van hun hypotheek. Peter van den Bosch, die directeur is van het BKR, maakt zich inmiddels grote zorgen. Hij verhaalt: “mensen zorgen ervoor dat ze altijd als eerste hun hypotheek betalen. Daar laat men graag andere zaken voor liggen.”

De consequenties van de dalende huizenprijzen

Veel woningen zijn flink in waarde gedaald. Dat betekent dat de hypotheekschuld vaak hoger is dan de waarde van de woning. Wanneer men de hypotheek niet meer betalen kan, moet een woning vaak gedwongen verkocht worden door de bank. Dit resulteert meestal in een enorme restschuld. Een schuld die de meeste mensen nooit meer kunnen afbetalen. Daarbij komt ook nog dat het Bureau Krediet Registratie geen inzicht heeft in de totale schulden die consumenten kunnen hebben. Zo heeft het bureau geen inzicht van de geldschulden van consumenten bij bijvoorbeeld de zorgverzekeraars, nutsbedrijven of bij de belastingdienst. De kans is daarom erg groot dat het totaal aantal mensen dat straks problemen met hun hypotheek krijgt vele malen groter is dan verwacht.

Functie van het Bureau Krediet Registratie

In principe kan dit bureau weinig doen voor mensen wanneer ze eenmaal in de problemen zijn gekomen. Wel zorgt het bureau ervoor dat geld lenen onmogelijk is wanneer men al teveel leningen heeft lopen of achterstanden heeft opgebouwd. De instantie is een soort van waakhond en voorkomt overcreditering.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.