Studenten kunnen best geld besparen
Voor studenten is geld lenen vaak een kwestie van noodzaak. Van de studiefinanciering is immers niet rond te komen en voor een bijbaan heb je vaak geen tijd. De colleges nemen vaak veel te veel van je tijd in beslag en ’s avonds ben je eigenlijk te moe om te werken. Of misschien heb je wel een bijbaantje, maar verdien je hier niet genoeg mee om van rond te komen. Een lening is dan een ideale uitkomst.
DUO
Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (kortweg DUO, voorheen IB Groep) is het mogelijk om een studentenlening af te sluiten. Hier maken dan ook veel studenten gebruik van en heel vreemd is dit niet. Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs is het rentepercentage op een studentenlening namelijk veel lager dan het rentepercentage op een normale lening. Het rentetarief van een studentenlening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs bedraagt slechts 1,5 procent. Nadat je bent afgestudeerd, wordt de verschuldigde rente opgeteld bij je al bestaande schuld. Pas twee jaar na je afstuderen hoef je te beginnen met het afbetalen van de studentenlening.
Doorlopend krediet voor studenten
Het is echter wel zo dat je maar tot een bepaald maximum bedrag kunt lenen, welk bedrag dit is, kun je opvragen bij DUO. Mocht dit bedrag niet genoeg voor je zijn dan kun altijd nog bijlenen bij de bank. Geld lenen voor studenten is hier op twee manieren mogelijk: met een studentenkrediet (doorlopend krediet) of door rood te staan op een studentrekening. Laatstgenoemde heeft een lager rentepercentage dan rood staan op een normale rekening.
Op deze manier kan je als student veel geld besparen, net zoals bijvoorbeeld het opruimen van die oude verlichting en nieuwe spaarlampen gebruiken. Ook je computer uitschakelen in plaats van de gehele dag aan laten levert je zo een paar tientjes per jaar op.