Een goede brandverzekering is goud waard. Tegen een relatief kleine maandelijkse vergoeding, is je woning, caravan of vakantiehuis verzekerd tegen een brand. Vroeger ontstonden de meeste branden door verouderde apparatuur of door kortsluiting in huis. Tegenwoordig is de meeste apparatuur veel veiliger gemaakt en worden nieuwe woningen voorzien van veilige bedrading voor elektriciteit. Het aantal woningbranden neemt langzaamaan af, maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje.

Brandveiligheid

Bij zo’n 280.00 woningen & torenflats kan brand door fouten in dakconstructies heel gemakkelijk overslaan op aangrenzende woningen. In 2010 werden deze fouten ontdekt toen door branden in Zaandam en in Hoofddorp branden razendsnel oversloegen naar de woningen daarnaast. Oorzaak daarvan was dat de scheidingsmuren tussen de woningen niet geheel doorliepen tot aan het dak. Op dit moment van schrijven zijn nog veel woningen niet brandveilig genoeg. Veel woningen in Nederland zijn gewoon nog niet veilig genoeg, vooral oudere woningen niet. Een reden temeer voor u om te inventariseren hoe veilig uw huis is. Sluit daarna, in overleg met een verzekeringsexpert, een goede brandverzekering af. Brandverzekeringen kunt u bij uw hypotheek afsluiten maar er zijn ook veel verzekeraars die een brandverzekering als los product verkopen.

Branden voorkomen

Eenvoudige maatregelen zijn o.a. het plaatsen van rookmelders op elke etage van uw woning. Ook is er een optie om een brandvertragend plafond aan te brengen. Daarnaast kunt u oude apparatuur in uw huis vervangen door veilige apparaten. Doe uw oude TV (tevens een energieslurper) eruit en laat geregeld uw CV en afzuiging nakijken. Hebt u een openhaard? Maak deze bij voorkeur tweemaal per jaar schoon. Ook is het verstandig om bijvoorbeeld rond oudjaarsdag uw dakgoten schoon te maken en bladeren en troep te verwijderen. Mocht er een verdwaalde vuurpijl in uw goot belanden, dan is de kans op een brand nihil. Voor meer info over brandveiligheid kunt u op de site van Eigen Huis kijken.