Niemand wil zijn huis met verlies verkopen, maar soms ontkom je er helaas niet aan. Huizen worden in de huidige financiële situatie namelijk voor lagere prijzen verkocht. Wat gebeurt er als je je huis moet verkopen met verlies en waar moet je rekening mee houden?

Huis verkopen met verlies

Door de financiële crisis en de huidige huizenmarkt is het lastig om je huis te verkopen met winst. Veel mensen zijn genoodzaakt om hun woning te verkopen voor een te lage prijs, waardoor ze de hypotheek niet kunnen betalen van het huis. Hierdoor ontstaat al snel een schuld. Vooral starters kunnen hiermee erg in de problemen raken, want ze zijn vaak niet goed op de hoogte van de hypotheek en het aflossen hiervan. Toch komt het geregeld voor dat niet alleen de starters gedupeerd zijn omdat ze hun huis moeten verkopen met verlies.

Schuld na het verkopen van je huis

Als je de woning verkoopt met winst, dan heb je extra kapitaal. Wie in een huurhuis gaat wonen na de verkoop kan dit kapitaal vrij gebruiken. Wie in een koopwoning gaat wonen zal doorgaans het kapitaal gebruiken om de nieuwe hypotheek te verlagen. Wanneer je echter je huis verkoopt met verliest, krijg je te maken met schuld. Bij een laag bedrag van een paar duizend euro is het vaak mogelijk om dit bij de nieuwe hypotheek te voegen. Als het om een groot bedrag gaat is dit echter geen optie. In dat geval zul je een lening moeten nemen, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Dit is vaak erg duur, vooral omdat er doorgaans geen onderpand is. Daarbij is de rente van de lening niet fiscaal aftrekbaar, omdat en persoonlijke lening onder box 3 valt en niet box 1.

Hulp

Wil je liever geen dure lening aangaan als je woning met verlies wordt verkocht? Wellicht kun je dan hulp krijgen uit je omgeving. Misschien is er iemand bij wie je het geld persoonlijk kunt lenen. Onderling kun je dan afspraken maken over het terugbetalen. Dit kan vaak enorm veel schelen in de extra kosten die je maakt. Een schenking kan eventueel ook een optie zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat ook een schenking bij de belastingdienst moet worden aangegeven. Als je een lening bij iemand persoonlijk wilt, of een schenking wilt aanvaarden, dan is het sowieso verstandig om een financieel adviseur te raadplegen.