Er gaan steeds vaker geruchten in het rond dat zorgverzekeraars een hogere zorgpremie willen vragen aan klanten die “ongezond” leven. Ben je een roker, dan zijn de risico’s op hart- en longziekten velen malen groter dan wanneer je niet zou roken. Het spreekt voor zich dat verzekeraars tenminste het idee opperen om een ongezonde levensstijl tegen te gaan door met hogere zorgpremies te komen. Dit zal vast veel mensen min of meer verplichten om gezonder te gaan leven.

Wat het Nederlandse volk denkt

Zo en beetje de helft van de Nederlanders ziet wel iets in deze plannen van de verzekeraars.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (het SCP) heeft deze cijfers onlangs bekendgemaakt. Bij een ongezonde levensstijl kan men met name denken aan roken of een ongezond hoog lichaamsgewicht.

Ongezond leven voorkomen, in plaats van genezen?

Het NIVEL (Het Nederlands instituut voor onderzoek – in de gezondheidszorg) schrijft op haar website dat preventieprogramma’s falen. Met name preventieprogramma’s die rokers moeten ondersteunen, of programma’s die erop gericht zijn om overgewicht tegen te gaan blijken onvoldoende te werken. Hiervoor moet een oplossing komen en wel dringend. Het NIVEL schrijft verder dat mogelijk de effecten van de preventieprogramma’s pas later bekend zullen worden. Deze programma’s zijn er namelijk niet op gericht om al binnen een korte termijn resultaat te boeken. Het voorkomen van een ongezonde levensstijl blijkt dus vooralsnog erg lastig te zijn. De helft van de Nedelanders denkt daarom dat harde maatregelingen van de zorgverzekeraars zelf wél het beoogde effect zullen hebben. Wanneer en of de zorgpremies omhoog gaan voor rokers en mensen met overgewicht is nog niet duidelijk. Het is ook de vraag of de politiek hiermee in zal stemmen.

Zorgpremie niet meer kunnen betalen

Kun jij je zorgpremie maar met moeite elke maand ophoesten? Dan is een besparing op luxegoederen, indien u rookt of overmatig drinkt en eet, een mogelijkheid om meer geld over te houden. Ook bent u dan de plannen van de zorgverzekeraars alvast voor!