Het is officieel: Nederland is opnieuw in een recessie terechtgekomen. En dit voor de derde keer in maar vier jaar tijd.
Leek het met de banengroei in Nederland in 2012 eindelijk de goede kant op te gaan en klommen
we heel langzaam maar geleidelijk uit een diep dal, nu krijgen we weer te maken met ontslagen en bedrijven
die toch minder gunstige jaarcijfers kunnen overleggen dan verwacht.

Duitsland

Ook onze buren aan de oostkant gaan weer minder positieve tijden tegemoet. De economische groei stagneert en Standard en Poor’s, een kredietbeoordelaar, heeft onlangs de kredietwaardigheid van Groot-BritaniĆ« zelfs van stabiel verlaagd naar negatief.

Nederland handelsland

Aangezien Nederland vooral een handelsland is, dat moet profiteren van de landen om ons heen en vooral producten en diensten exporteert, is dit slecht nieuws voor Nederland. Het is de komende maanden afwachten of de negatieve berichten wellicht iets positiever bijgesteld kunnen worden.

De site IEX omschreef het treffend. Ongeveer met de volgende woorden: een groeiende economie groeit alleen wanneer de consument optimistisch is.
Alleen dan gaat ze uitgeven. Ook vernieuwingen op technologisch gebied of juist de komst van nieuwe producten, die een vraag creeren bij klanten of in de behoefte voorzien, doen een economie louter goed.
Nu juist grotere bedrijven in Nederland het niet aandurven om te innoveren, is de kans groot dat deze angst bij de consument zorgt voor pessimise. De economische gevolgen van een onzekere consument
zijn meestal direct merkbaar.