Lenen in tijden van economische crisis is altijd moeilijk. Soms wilt u toch een investering doen, zonder daar maanden voor te hoeven sparen. Als een bekende u het bedrag kan voorschieten zou dit een ideaal deal zijn. Particulier lenen wordt ook wel onderhands lenen genoemd. Er komt geen financiële tussenpersoon aan te pas. Het scheelt u de tijd, dat u normaal gesproken had moeten wachten en veelal worden er geen extra kosten gemaakt of in rekening gebracht voor deze lening. Ook erg handig als je bijvoorbeeld een negatieve BKR codering hebt. Want zelfs binnen 10 jaar na betaling krijg je een negatief advies voor een leningverzoek bij een bank.

Bij particulier lenen denken we al gauw aan leningverstrekkende ouders en familie. Zij kunnen de geleende bedragen afschrijven op het belastingformulier. Het is wel belangrijk, dat er duidelijke afspraken komen. Er moet een onderling contract opgesteld worden. Hierin wordt vermeld, wie het geld leent, van wie hij het leent, hoe hoog het bedrag is, of er eventueel rente wordt geheven en op welk termijn de lening terug betaald moet worden.

Ook is het verstandig om vast te leggen welke maatregelen er getroffen zullen worden als de terugbetaling niet binnen afgesproken termijn volgt. Het is erg vervelend voor beide partijen als afspraken niet nagekomen worden. Vooral in familiaire kring kan het zorgen voor veel onrust. Houd er rekening mee dat een lening terug betaald moet worden en dat het er niet toe doet of je de lening krijgt van familie of van een bank.