Looptijd, rente en maandlasten

De meest populaire lening onder consumenten is de persoonlijke lening. Deze geldlening is voor vrijwel elke grotere uitgave en investering af te sluiten. Vermits u kunt aantonen dat het leenbedrag ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het doel dat u hebt opgegeven. Uiteraard moet het een verstandige investering zijn, anders zal de bank of de tussenpersoon niet akkoord gaan met de aanvraag. Voordat u de geldlening daadwerkelijk gaat afsluiten worden de looptijd, de rente en vervolgens de maandlasten op papier gezet. Het grote voordeel voor u is dat u dan exact weet hoeveel de geldlening u maandelijks kost. Het is u direct duidelijk hoeveel tijd er overheen gaat voordat het totale leenbedrag weer is afbetaald. Dit is van te voren al inzichtelijk voor u, aangezien er geen variabele rente maar een vaste rente wordt vastgelegd. Dit is tevens een belangrijk kenmerk van de persoonlijke lening. Meestal wordt, nadat u de lening hebt afgesloten, meteen het totale leenbedrag gestort op uw eigen bankrekening. Vervolgens zult u elke maand een vast bedrag moeten aflossen. Gaan de rentes tussentijds omhoog? Dan hebt u geluk. U hebt immers van te voren een vast rentebedrag besproken en leent in dit geval tegen een gunstig tarief. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat u minder geluk kunt hebben. Daarom is het verstandig om de rentetarieven in de gaten te houden, alvorens u een geldlening wilt afsluiten.

De belangrijkste kenmerken van een persoonlijke lening

U ontvangt eenmalig een vast bedrag. U betaalt elke maand een vast geldbedrag terug.
Dit betekent automatisch dat de looptijd van de goedkoopste persoonlijke lening ook is vastgelegd.
De rente is niet variabel (de rente staat vast).

Nader uitgelegd

Stel, u koopt een caravan. Wanneer u een persoonlijke geldlening afsluit is het altijd duidelijk
wat de looptijd zal zijn. Aangezien de caravan natuurlijk geen eeuwig leven heeft en vroeg of laat
afgeschreven zal zijn, is het verstandig om de looptijd van het leenbedrag af te stemmen op de levensduur
van de caravan. Anders zou het wel eens zo kunnen zijn dat u uw lening nog aan het afbetalen bent, terwijl uw caravan al
lang en breed is afgeschreven. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om daarna de caravan te verkopen en je persoonlijke lening in een keer af te lossen. Maar niet bij alle persoonlijk lening kun je in een keer het bedrag aflossen.

Voor-en nadelen van deze leenvorm

Direct na uw aanvraag krijgt u het leenbedrag op uw eigen rekening gestort. De vaste rente kan zowel voor-als nadelen hebben.
Minder flexibiliteit (niet doorlopend geld kunnen opnemen en aflossen wanneer u dat wenst) maar daarnaast echter wel weer duidelijkheid over de duur van de looptijd. Meestal kunt u niet boetevrij aflossen, wat bij het doorlopend krediet wel altijd mogelijk is.

Een vorm van consumptief krediet

De persoonlijke lening is feitelijk een consumptief krediet. Of een vorm daarvan. Dit krediet kenmerkt zich door zijn eenvoud en duidelijkheid. U behoudt het overzicht in uw financiën omdat u precies weet wat de kosten maandelijks zijn en hoe lang u nog bezig bent met het aflossen.