Wat is Preventel?

Telecomproviders zijn een samenwerking aangegaan met Preventel. Klanten van telecomproviders die een betalingsachterstand hebben, worden bij Preventel geregistreerd. Dit ter voorkoming van het maken van schulden door klanten indien ze overstappen naar een andere provider. Zo kunnen klanten nu niet meer een schuld achter laten en bij een nieuwe telecomprovider opnieuw een schuld opbouwen. Zo willen de providers zichzelf beschermen maar ook problemen voorkomen bij anderen.  Je gegevens worden zo lang bewaard totdat je het heb afgelost. Eerder kom je niet van deze lijst af. Preventel bleek de juiste oplossing te zijn voor de providers nadat ze de samenwerking met het Bureau Krediet Registratie (BKR) hadden beëindigd. Het aantal schulden waar telecombedrijven op moesten wachten is een stuk lager geworden en de controle op wantbetalers werd een stuk groter.

Waarom Preventel

Preventel is een stichting wat is opgezet door een paar grote aanbieders van telecommunicatie. De stichting heeft een maatschappelijk belang en dat is voorkomen dat personen en bedrijven geen schulden achterlaten en weer een nieuwe abonnement kunnen afsluiten.  Met Preventel beschermen de telecomproviders elkaar maar ook de consument. Voordat een nieuwe klant een telecomabonnement afsluit, wordt gekeken of de betreffende consument bekend is bij Preventel. Een registratie kan worden verwijderd indien je de volledig schuld bij je provider inlost.

Kun je nog een abonnement afsluiten als je bij Preventel staat geregistreerd?

Er zijn een aantal telecom bedrijven die niet zijn aansloten bij de stichting. Ze kunnen dus ook niet inzien of je op de lijst staat. Wanneer je toch bij een bedrijf wil dat kan inzien in de gegevens zul je eerst alle kosten moeten af betalen. Wij hebben een overzicht van een aantal providers die niet samenwerken met de stichting.

  • Robin Mobile
  • 88Mobile
  • Buitenlandse providers heb je ook grote kans op slagen