Het is handig om nog voordat er een makelaar of kopers komen, je huis verkoopklaar te maken. Zorg ervoor dat kleine reparaties worden gedaan en dat een kamer niet te vol, en daardoor erg klein, lijkt. Wees kritisch en bedenk goed wat je allemaal het beste kunt aanpassen voordat je je huis te koop aanbied.

Wie doet het werk bij de verkoop?

Je hebt verschillende opties als je een huis gaat verkopen. Je kunt het helemaal zelf doen. Er komt dan dus geen makelaar aan te pas. Je kunt ook het hele proces uitbesteden, zodat je er zelf zo weinig mogelijk zorgen over hebt. Een laatste optie is dat je met een makelaar samenwerkt, maar zelf ook nog werk verricht. Je kunt bijvoorbeeld zelf mensen rondleiden in je woning, maar je moet dan wel tegen de nodige kritiek kunnen. Kopers proberen namelijk de prijs te verlagen door kritisch te zijn over bepaalde zaken. Wil je toch een makelaar hebben? Bedenk dan goed wat dit voor een makelaar moet zijn. Is het er eentje die in de buurt zit? Zit hij aangesloten bij bekende verenigingen? Wat zijn de referenties? Het is erg belangrijk om aan dit soort dingen te denken en hier rekening mee te houden.

Het verkoopproces zelf

Als je huis te koop staat, zal er een bord in de tuin komen en komt je huis op verschillende websites te staan. Ook zullen er kijkers komen die oordelen of ze het huis willen kopen. Als er inderdaad interesse is in een woning, dan wordt er een bod gedaan. De onderhandelingen kun je zelf doen, maar ook de makelaar laten doen. Als laatste krijg je te maken met de notaris. Daar wordt het contract getekend. Bij de notaris lever je ook uiteindelijk je sleutels in. De notaris wordt betaald door de koper. Het proces van het verkopen van een huis kan lang duren, maar ook heel snel geregeld zijn. Het is maar net afhankelijk van de potentiƫle kopers. Hoe aantrekkelijker je huis is, hoe makkelijker het dus is om het te verkopen.