1. Hoeveel geld kunt u nu echt lenen?

Kijk heel erg goed naar de maandlasten van uw lening. Natuurlijk kunt u al uw bijbanen opgeven aan de bank om hiermee een hogere lening te krijgen. Maar ga niet over uw limiet heen. Indien u maximaal leent en er gaat wat mis in uw situatie kan de terugbetaling moeilijk worden. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het NIBUD, het nationaal instituut voor budgetvoorlichting. Als u namelijk niet (op tijd) uw lening aflost kunt u te maken krijgen met vervelende incassokosten van een incassobureau. Daar zit uiteraard niemand op te wachten.

2. Vergelijk de diverse leenvormen.

Vergelijk de diverse leenvormen en kies hierbij de vorm welke het beste bij uw situatie past. Kijk naar de voor- en nadelen van deze leningen en laat u zichzelf goed informeren. Soms kan een doorlopend krediet bij uw eigen bank zeer interessant zijn of kijk eens naar een onderhandse lening.

3. Vergelijk de verschillende aanbieders online.

Net als met vele andere aankopen online is het raadzaam om lening vormen te vergelijken. Kijk buiten de online aanbieders ook eens bij uw eigen bank. Het kan interessant zijn om ook heir een offerte op te vragen.

4. Rente kortingen.

U kunt een lening afsluiten voor het onwaarschijnlijke lage rentepercentage van 4% of zelfs 3%. Let dan zeker op. Deze rentekorting geldt waarschijnlijk slechts voor het begin van de lening en zal later oplopen naar een hoger percentage. Ook zou het kunnen zijn dat u bij de lening een extra product moet afnemen, zoals een levensverzekering. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de lening welke u wilt afsluiten. Gebruik eventueel een zoekmachine zoals google om snel informatie te vinden.

5. Tussentijds aflossen kan best duur zijn.

Als u een offerte ontvangt van een lening maatschappij dan zal hier een kredietprospectus en een financiële bijsluiter bij te zitten. Lees de kleine lettertjes goed! Mocht u bijvoorbeeld opeens geld overhouden en hierbij extra willen aflossen kan het zijn dat u hierover boeterente moet betalen. Zorg ervoor dat deze informatie bekend is voor het afsluiten van de lening.

6. Lening zonder BKR-controle.

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel is er niet zonder reden. Indien u hier negatief geregistreerd staat dan heeft u al een schuld. Bedenk uzelf een aantal maal voordat u een volgende lening gaat afsluiten terwijl u al een negatieve registratie heeft. De controle op uw kredietwaardigheid is zeker ook in uw belang en niet alleen het belang van de bank.

7. Verplichte verzekering onderdeel van de lening.

U heeft eindelijk een heel goedkope lening gevonden, met goede rentepercentages tijdens de gehele looptijd. Dan bestaat er een mogelijkheid dat u hierbij verplicht wordt om een dure verzekering af te sluiten. Pas hier zeker voor op. Op deze manier proberen lening verstrekkers de goedkope lening terug te verdienen door een dure verzekering met u af te sluiten.

8. Controleer of de vergunning van de lening verstrekker in orde is.

Ook in de lening branche zijn er bedrijven welke het niet zo nauw nemen met de geldende regels of welke niet werken met de juiste vergunning. U kunt dit controleren op de website van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) bij de vergunningen van lening verstrekkers.

9. Geef aflossingsproblemen tijdig aan.

Mocht u onverhoopt toch problemen krijgen met de aflossing van een lening zoals contractueel is afgesproken? Onderneem hierop gelijk actie. De gemeentelijke afdeling Sociale Zaken, het NIBUD of de Nederlandse vereniging voor volkskrediet kunnen u goed ondersteunen en eventueel doorverwijzen naar een bureau voor schuldsanering of schuldhulpverlening.

10. Goedkoop lenen is een onmogelijkheid.

Als de gemiddelde spaarrente op een spaarrekening ongeveer 4% zal opleveren is het natuurlijk niet mogelijk om geld te lenen voor een rentepercentage rond de 4%. Mocht een lening toch aangeboden worden voor een laag rentepercentage dan zal de lening verstrekker op een andere manier geld moeten verdienen aan de lening.
Zie dit als een goede waarschuwing voordat u gaat lenen.