…..Vooralsnog is deze eigen energievoorziening niet echt winstgevend of kostenbesparend. De aanschaf van goede panelen is een dure grap en het is te hopen dat ze niet voortijdig kapot gaan.

Warmte terugwinsysteem

Dit systeem wordt op steeds grotere schaal bij met name nieuwbouw toegepast. Het werkt als volgt: warm water wordt diep de aarde ingebracht. Deze warmte is bijvoorbeeld verkregen m.b.v. zonne-energie. De aarde houdt warme lang vast, ook al is het daarboven koud. In de koudere maanden wordt deze energie weer omhoog gepompt en door leidingen in huizen of zelfs complete appartementen complexen gepompt. Is het warme water beperkt aanwezig, omdat bijvoorbeeld de wintermaanden lang duren, dan kan een CV ketel dit tekort opvangen. U betaalt in feite alleen voor stroom. Hiermee wordt de pomp gevoed. De kosten voor stroom zijn echter lager dan de opbrengst van het warme water. Dit terugwinsysteem wint aan populariteit en de voordelen zijn legio. Op dit moment is een investering in een dergelijk systeem een slimme zet. Overwegen dus!

Windmolen

Dacht u dat een windmolen in uw eigen tuin alleen maar weggelegd was voor agrariƫrs of voor mensen met een grote achtertuin? U hebt het helemaal mis. U kunt namelijk met uw buurt of wijk gezamenlijk investeren in een grote windmolen. Deze hoeft niet perse in uw eigen buurt te staan. U kunt ook gebruik maken van de windmolenparken van energiemaatschappijen. Hoe dit precies werkt kunt u het beste zelf even uitzoeken. Er zijn diverse initiatieven (ook op buurtniveau) waaraan u kunt deelnemen.

Nog goedkoper uit zijn?

Waarom wilt u investeren in uw eigen energievoorziening? Waarschijnlijk gewoon omdat u op de langere termijn veel geld wilt besparen. Daarom raden wij u ook aan om nu al te gaan besparen, door gewoonweg zuiniger te zijn met dat wat u al hebt. Zet in de koude wintermaanden niet de verwarming een stand hoger, maar doe een warme trui aan of ga iets eerder naar bed.