Bij de aanvraag van een nieuwe zorgverzekering moet u er ook rekening mee houden dat u een gedeelte van de onkosten, die u bijvoorbeeld maakt bij de tandarts, zelf moet betalen. Zorgverzekeraars noemen dit het verplichte eigen risico. Dit risico is in 2013 maar liefst 350 euro. Maakt u jaarlijks bepaalde kosten, dan betaalt u dus naast de maandelijkse premie ook nog eens tot 350 euro per jaar extra. Bij bijna elke zorgverzekeraar is het mogelijk om het eigen risico te verhogen, zodat u minder premie hoeft te betalen. Dat is natuurlijk een afweging waard. Met name wanneer u eigenlijk nooit gebruik maakt van zorg en gezond bent. Maar er is nu ook een verzekeraar waarbij u helemaal geen eigen risico hoeft te betalen.

Zorgverzekeraar Zorgeloos

Bij verzekeraar Zorgeloos hebt u de mogelijkheid om uw eigen risico als het ware af te kopen. U betaalt maandelijks een bedrag van minimaal 12,50 euro (alleen wanneer u jonger dan 40 jaren bent) en daarmee koopt u uw verplichte risico af. Ideaal. Vooral wanneer u verwacht om in 2013 veel kosten te gaan maken. In dat geval scheelt het u in elk geval 200 euro per jaar. Bent u echter gezond en maakt u nauwelijks of nooit gebruik van zorg? Dan kunt u het beste geen gebruik maken van deze afkoop-regeling en er op gokken dat u in 2013 geen speciale zorg nodig hebt waarvoor u zelf moet gaan betalen.

Zelf gaan sparen

Bent u gezond en betaalt u eigenlijk nooit eigen risico, omdat u weinig zorg nodig hebt? Dan kan het slim zijn om zelf geld opzij te zetten en bijvoorbeeld te parkeren op een spaarrekening. In het jaar daarop zou u kunnen overwegen om het eigen risico vrijwillig te verhogen, zodat u minder zorgpremie hoeft te betalen en mocht u toch extra kosten maken, dan kunt u uw spaarrekening inzetten. Extra voordeel is: u ontvangt rente over het gespaarde bedrag.