Stel wanneer u geen geldlening bij een bank kunt krijgen, of wanneer u naar uw idee teveel rente moet betalen, dan is een lening lospeuteren bij familieleden of bij vrienden wellicht een goede optie. Maar het is extra opletten wanneer u leent bij bekenden of wanneer uzelf een geldlening verstrekt! Want het komt ook zo vaak voor dat geld plotseling niet terugbetaald wordt. In zo’n geval is een gang naar de rechter soms niet te voorkomen. Gevolg: een stevige ruzie, waar u natuurlijk nooit op had gewacht!

Feiten over lenen bij vrienden

Wist u dat de helft van alle Nederlandse huishoudens in het jaar 2011 leenden? Hierbij zijn zelfs hypotheken niet meegeteld. In 2009 leende nog maar 37%. Hoeveel Nederlanders lenen bij vrienden of familie? In 2011 heeft ongeveer 1 op 10 mensen geleend bij familie en vrienden. Dit heet ook wel een onderhandse geldlening.

Contract en vertrouwen

Stelt u altijd een contract op. Ook al gaat het maar om een paar honderd euro, doe dit altijd.
Komt degene de betalingsverplichtingen niet na, dan hebt u altijd het bewijs dat u daadwerkelijk degene bent die heeft uitgeleend. Laat degene de geldlening ook bij de belastingdienst opgeven. Alleen dan is de rente namelijk, als u die vraagt, aftrekbaar. Een notariƫle akte laten opstellen kunt u ook nog zelfs doen. Vooral wanneer het om veel geld gaat.

U kunt eisen

Stel als u uitleent, dan kunt u eisen dat de ander zijn verplichtingen nakomt. Het is uw geld namelijk. Van te voren is het verstandig om te bekijken of de vriend of familielid het wel kan terugbetalen. Eis desnoods dat degene zuiniger gaat leven, niet op vakantie gaat of bijvoorbeeld stopt met roken. Alleen dan is de kans groot dat u sneller uw bezit weer terugkrijgt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.