En zijn veel voordelen van het afsluiten van een lening, maar naast deze voordelen zijn er ook veel nadelen van lenen. Een voordeel van lenen is dat je direct geld hebt. Dit is bijvoorbeeld gemakkelijk wanneer er iets in het huishouden kapot gaat dat snel vervangen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een auto die een dure reparatie moet ondergaan, deze auto heb je tenslotte nodig om naar je werk te gaan. In dit geval is de lening een investering voor je werk. Een ander voorbeeld is dat je dringend een nieuwe wasmachine voor het huishouden nodig hebt. Het is natuurlijk beter om eerst te gaan sparen voordat je zo’n uitgaven doet, maar dit is niet altijd mogelijk. Door het afsluiten van een lening kun je deze kosten betalen. Je moet dan aan de bank later het bedrag samen met een rentepercentage terugbetalen.

Nadelen van lenen

Er zijn veel nadelen van lenen. Nadelen van lenen zijn bijvoorbeeld dat je soms teveel gaat lenen en later de lening dus niet terug kunt betalen. Tevens is er een mogelijkheid dat je bijvoorbeeld je baan verliest en daardoor de maandelijkse kosten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening niet meer kunt betalen. Hierdoor komen mensen met een lening in de schulden terecht. Het nadeel van lenen is dat je nooit weet wat de toekomst gaat brengen, of je de kosten van de lening nog wel kunt betalen en of je jouw baan nog wel behoud. Nog een nadeel van lenen is dat mensen vaak voor verkeerde dingen een lening afsluiten.

Een keer op vakantie gaan is natuurlijk heerlijk, maar dit is zeker geen reden om een lening af te sluiten. Het is natuurlijk jammer dat je nooit op vakantie kunt, doordat je bijvoorbeeld een heel laag loon hebt, maar wanneer je dit met een lening afdwingt kun je gemakkelijk in de schulden komen, je weet namelijk dat je de lening niet terug kunt betalen. Bij een lening kun je heel snel het overzicht verliezen. Doordat je het overzicht van de lening verliest kun je bijvoorbeeld teveel aan rente betalen, teveel leningen op je naam hebben, vergeten om maandelijks te betalen en ga zo maar door. Dit heeft allemaal tot gevolg dat je in de schulden kunt raken.

Wanneer je een lening af wilt sluiten is het zeer aan te raden eerst een goed gesprek te houden met een adviseur. Zo’n persoon kan informatie geven over welke lening het gunstigst is voor hetgeen dat je wilt kopen, tevens kan zo iemand je ook informeren of het wel goed is om een lening af te sluiten, er wordt namelijk gekeken naar de huidige financiële situatie waar je in verkeerd.