Veel mensen denken dat het Bureau Krediet Registratie een vreselijke organisatie is, die alle aankopen van iedereen registreert om mensen, die in financiële problemen komen, bij te houden. Dit is echter niet het geval: het BKR registreert slechts de kredieten van mensen, en dan nog niet eens alle soorten leningen en kredieten. Hieronder kunt u er meer over lezen.

Kredieten registreren

Het BKR registreert alleen kredieten van consumenten die een lening afsluiten bij een geldverstrekker die is aangesloten bij het BKR. Hierbij wordt het krediet aangegeven met een code waaraan geldverstrekkers in een oogopslag kunnen zien welke kredietvormen er reeds afgesloten zijn. Wanneer er bijzonderheden zijn, zoals een achterstallige betaling, zal het BKR dit aangeven door middel van een extra codering. Wanneer de problemen te lang blijven te staan ontvangt u een negatieve codering waarna het extreem lastig is om nog een nieuw krediet af te sluiten. Naast de kredietgegevens houdt het BKR vanzelfsprekend ook alle persoonlijke gegevens bij: uw naam, adresgegevens en woonplaats staan allemaal opgeslagen bij het Bureau Krediet Registratie. Deze gegevens zijn echter alleen in te zien door kredietverstrekkers die staan aangesloten bij het Bureau Krediet Registratie.

BKR: slecht of goed voor de consument?

Alhoewel een negatieve BKR registratie voor veel mensen een ramp is, blijft het alleen maar een manier van beschermen. Wanneer u als consument kredieten afsluit die u nooit kunt terugbetalen, komt u al snel in de problemen. Door u een negatieve codering te geven weet u zelf dat u moet oppassen, en doordat het afsluiten van een nieuw krediet bijna onmogelijk is geworden kunt u uw zaken weer gemakkelijker op order krijgen. De bescherming is er echter in twee richtingen, aangezien ook de kredietverstrekker beschermt wordt tegen klanten die de financiële producten niet direct of nooit kunnen terugbetalen. Het BKR creëert dus stabiliteit op de markt!