Misschien vindt u het wel een heel raar idee…. U hebt ooit in uw leven een lening afgesloten, of een GSM abonnement afgesloten en nu kan het BKR al uw gegevens zien. ‘BKR’ is de afkorting voor het ‘Bureau Krediet Registratie’. Deze organisatie houdt al uw gegevens bij. Bijvoorbeeld wanneer u ooit een lening of een gsm abonnement hebt afgesloten. Gelukkig bent u niet de enige, omdat bijna 11 miljoen Nederlanders in het register staan van het BKR. Maar wie kan nog meer uw gegevens zien, behalve het BKR zelf?

Uw gegevens in het register

Elke deelnemer mag uw gegevens inzien in het register. Een deelnemer is aangesloten bij het BKR en is meestal een organisatie of een bedrijf. Als een deelnemer is aangesloten bij het BKR, dan verstrekt de deelnemer kredieten of verkoopt de deelnemer gsm abonnementen. Een deelnemer kan informatie opvragen van een persoon als de deelnemer de persoon wantrouwt wat betreft betalingen. De deelnemer kan dan meteen bepalen of het slim is om een gsm abonnement of een krediet te verstrekken aan de aanvrager.

Lang niet alle gegevens

Natuurlijk geeft het BKR niet alle gegevens op van elke consument. Dit gebeurt volgens een duidelijke en lange procedure en de gegevens zijn niet zomaar op te vragen. In het register staan overigens alle gegevens van elf miljoen consumenten, maar veel gegevens blijven vertrouwelijk en zijn dus alleen bekend bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Aanvraag door aangesloten deelnemers

Sommige gegevens kunnen na aanvraag wel verspreid worden aan de betreffende deelnemers. Dan kan het bijvoorbeeld om uw BKR score gaan. In deze score is bepaald of het risico groot of klein is dat u uw betalingsverplichtingen nakomt zonder problemen. Als de deelnemer ziet dat de BKR score positief is kan hij of zij u een krediet verstrekken. Alleen de aangesloten deelnemers, de bedrijven, kunnen dus een aantal delen van uw gegevens opvragen, maar lang niet alles.