Een eigen woning kopen kan een verstandige keuze zijn. Temeer omdat een maandelijkse hypotheekaflossing vaak niet hoger is dan de gemiddelde maandelijkse huurkosten. Kopen is vandaag de dag nog steeds een aantrekkelijker alternatief dan huren. Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je over de middelen beschikt om aan je maandelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Je aanvraag voor een hypotheek kan een probleem worden wanneer je in het verleden, in een periode van 5 jaar geleden tot heden, een BKR-codering hebt ontvangen. Een lening aanvragen met een negatieve BKR-registratie is al een probleem, laat staan een hypotheek aanvragen. Kun je een woning kopen met BKR-codering?

Ik sta geregistreerd bij het BKR. Kan ik een hypotheek krijgen?

Wanneer je door openstaande leningen bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd wordt, dan kan zoiets invloed hebben op het te lenen hypotheekbedrag en dan met name op de hoogte daarvan. Het Bureau Krediet Registratie controleert daarnaast of je voldoet aan de aflossingsverplichtingen. Kom je gedurende 3 maanden of langer deze verplichtingen niet na, dan ontvang je een BKR-codering. Deze blijft 5 jaar staan. Gedurende die periode is het lastig om elders nieuwe leningen af te sluiten.

BKR hypotheek

Alle leningen die consumenten afsluiten worden altijd bij het BKR geregistreerd. De registraties hebben het doel om consumenten te behoeden voor het aangaan van te hoge leningen en hypotheken. Heb je een negatieve BKR-registratie, dan hoeft dat niet direct een probleem te zijn indien je een hypotheekaanvraag doet. Bepaalde banken willen best situaties per geval beoordelen. Als blijkt dat het bijvoorbeeld geen ernstige BKR-codering is, of een codering die bijna is verlopen, dan verstrekken sommige banken toch nog een hypotheek.

Hypotheek afsluiten met positieve registratie

Bijna 10 miljoen mensen staan bij het BKR geregistreerd. De meeste van deze registraties zijn z.g. ‘positieve registraties’. Een positieve registratie krijg je bijvoorbeeld wanneer je rood staat bij de bank maar ook wanneer je een creditcard hebt. Daarnaast wordt elke lening die je afsluit doorgegeven aan het BKR. Of het nou een doorlopend krediet is of een persoonlijke lening. In bepaalde gevallen krijg je ook een positieve registratie indien je koopt op afbetaling. Afhankelijk van hoeveel positieve registraties je bij het BKR hebt staan, is het gewoon mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Uiteraard moet de hoogte van je inkomen wel voldoende zijn en zul je niet teveel lopende leningen moeten hebben.

Het voordeel van een positieve BKR registratie

Met een negatieve BKR- registratie is het meestal niet mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een positieve registratie heeft echter juist veel voordelen. Want hiermee toon je in feite aan dat je een betrouwbare lener bent en tijdig afbetaald. Dit zal een bank gerust stellen en een reden kunnen zijn juist wel een hypotheek te verstrekken. Let er wel op dat een bank kan besluiten om jou geen hypotheek te verstrekken indien je teveel leningen hebt openstaan. Ook al betaal je altijd tijdig je schuld terug. De hoogte van je schuld bepaald ook mede de hoogte van je hypotheekbedrag.