Staat je huis te koop en heeft één van je kinderen interesse om het te kopen? Dat kan, maar er zijn wel veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Mag je een huis verkopen aan je kind?
Veel mensen vragen zich af of ze hun woning mogen verkopen aan hun kind. Ja, dit mag zeker. Let er echter wel op dat je het verkoopt voor de normale prijs. Een korting geven, puur omdat het je kind is, kan gezien worden als schenking. Dit kan belastingtechnisch allemaal erg lastig in elkaar zitten. De overheid kan het al snel zien als een schenking wanneer je een huis tegen korting verkoopt aan je kind. Het wordt helemaal ingewikkeld als je andere kinderen niet hetzelfde bedrag krijgen.

Schenkingsrecht

Je kunt natuurlijk wel gebruik maken van de schenkingsrecht  Het is dus wel mogelijk om je huis te verkopen aan je kind tegen een korting. Er mag eenmalig 50.000 euro worden geschonken als het gaat om een aankoop van een woning of voor studies. Voorwaarde is wel dat het kind jonger dan 35 moet zijn. Het is ook mogelijk dat je een woning wilt schenken. In dat geval krijg je te maken met 6% overdrachtsbelasting die door de begunstigde moet worden betaald. Ook moet de begunstigde schenkingsrecht betalen voor het bedrag boven de vrijstelling. Dit betekent in de praktijk vaak dat je te maken krijgt met veel extra kosten en hier zit doorgaans niemand op te wachten.

Financieel adviseur

Het is niet gemakkelijk om je woning aan je kind te verkopen. Iedere situatie is weer anders en er zijn talloze regels waar men rekening mee moet houden. Het is dan ook aan te raden om een financieel adviseur om hulp te vragen. Een financieel adviseur is volledig op de hoogte van de verschillende regels en kan je helpen met je specifieke situatie.